به جز شکستن صفحه نمایش، بدترین بلایی که می تواند سر موبایلتان بیاید، خیس شدن است!
شاید تا به حال برای شما هم پیش آمده باشد که گوشی از دستتان لیز می خورد و داخل جوب، پارچ آب یا نوشیدنی، رودخانه و هر جای دیگری می افتد که در نهایت آب از درز های آن نفوذ می کند و گوشی یکباره خاموش می شود!
برخلاف تصور بسیاری افراد که گمان میکنند گوشی خیس شده یا آبخورده قابل تعمیر نیست، لازم است بدانید این مسئله اصلا صحت ندارد.
اگر میخواهید راجع به این موضوع اطلاعات بیشتری کسب کنید مطلب پیش رو در خصوص تعمیر گوشی موبایل آبخورده را از دست ندهید.
اگر گوشی و یا تبلتتان به هردلیلی خیس شد و یا ناخواسته به درون آب سقوط کرد، باید به فکر علاج برآیید. این مقاله بر اساس تجربیات سالها تعمیر گوشی آب خورده توسط یکی از تعمیرکاران ماهر گوشی های همراه نوشته شده است و در آن خبری از اما و اگر نیست.
تمامی روش ها و راهکارهای ارائه شده در مقاله اولا علمی و ثانیا بر اساس تجربیات است، به همین منظور ابتدا راهکارهایی را برای صاحبان گوشی هایی که به درون آب سقوط کردهاند ارائه میدهیم و پس از آن به تفصیل در مورد ترفندها، بایدها و نبایدهای تعمیرات گوشی های آب خورده صحبت خواهیم کرد.
خواندن این مقاله برای کلیه تعمیرکاران گوشی و افراد عادی جامعه که گوشی در دست دارند؛ اکیدا توصیه میشود!
آب خوردگی گوشی چیست؟
آب خوردگی گوشی را می توان بخشی طبیعی از چرخه عمر هر گوشی موبایل دانست.
هر ماده ی مایعی که با بورد الکترونیک گوشی شما تماس برقرار کند می تواند منجر به اختلال در عملکرد گوشی شود.
مایعاتی که به درون گوشی شما نفوذ میکنند، به اولین حفره ای که روی بورد قرار دارد وارد میشوند و اگر حرکتشان متوقف شود، آن بلوک و یا بخش بورد را درگیر خواهند ساخت.
بسیاری از کمپانی های گوشی ساز آسیب های ناشی از آب خوردگی گوشی را گارانتی نمیکنند.
در ادامه روش عیب یابی و تعمیر گوشی های آب خورده در مرکز تعمیرات تخصصی موبایل کوک موبایل را ارائه خواهیم داد، تا بدانید گوشی های آب خورده و خاموش شما چگونه زیر دستان خبرهی متخصصان، بار دیگر روشن می شوند و بدون ایراد کار میکنند!
سعی داریم به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- آب خوردگی گوشی چیست؟
- چگونه آب خوردگی گوشی را تعمیر میکنند؟
- اگر گوشی م با آب تماس پیدا کرد و یا درون آب افتاد چه باید کنم؟
تجربه ثابت کردهاست که با افتادن گوشی درون آب، دو اتفاق عمده برای آن میافتد:
اول اینکه در مسیرهای مختلف روی مادربورد گوشی اتصال کوتاه رخ میدهد.
اتصال کوتاه زمانی رخ میدهد که جریان الکتریکی در مسیری اشتباه و برنامه ریزی نشده برقرار شود. در شکل زیر میتوانید نمونه ای از اتصال صحیح را در مدار لامپ مشاهده کنید.
در اتصال صحیح الکتریکی جریان از پایانه ی مثبت باتری خارج میشود و از تمامی قطعات روی مسیر میگذرد و به پایانه ی منفی کانکتور باتری وارد میشود.
در واقع جریان خروجی از باتری بار دیگر به آن بازمیگردد و نام مدار هم از همین جا گرفته شده است.
همین جریان است که با گذر از تک تک مولفه های روی مدار، آنها را آماده ایفای نقش در مدار میسازد.
حال فرض کنید که قطره آبی روی مسیر الکتریکی بین پایانه های باتری و لامپ قرار بگیرد، خوب چه اتفاقی میافتد؟
خیلی واضح است که این قطره ی آب به دلیل دارا بودن یون های +H و –O مانع از انتقال جریان از باتری به لامپ میشود و لامپ هرگز روشن نخواهد شد.
در اصل با قرار گرفتن آب در مسیر جریان خروجی از باتری، مسیری با مقاومت کمتر در اختیار جریان است که از آن بگذرد و و خود را به پایانه ی منفی باتری برساند.
این فرآیند طبیعی بر اساس یکی از قوانین الکترونیک است که در آن عنوان میشود، جریان همواره از مسیری میگذرد که مقاومت آن کمتر است. واضح است که با انتخاب مسیر با مقاومت کمتر، جریان هیچ گاه از لامپ عبور نخواهد کرد.
حال مادربورد یک گوشی را تصور کنید که سرشار از مدارهای پیچیده و قطعات الکترونیکی است و ببینید آب میتواند چه بلایی سر این بورد و قطعات بیاورد.
در واقع سقوط گوشی شما به درون آب می تواند سرآغاز هزاران اتصال کوتاه روی بورد گوشی باشد. صدمه آب خوردگی گوشی ها بسیار زیاد و غیرقابل پیش بینی است.
در واقع با گذشت زمان و تاثیر یون ها، کاتیون ها و آنیون های درون آب روی بورد و مسیرهای بورد، خرابی ها آشکار می شوند.
حال می توانید دلیل آن همه تاکید برای خاموش کردن گوشی آب خورده را بفهمید.
خوب بهتر است نگاهی به اثرات دیگر آب خوردگی گوشی های موبایل بیندازیم. همانطور که بالاتر هم دیدید، سقوط قطرات آب روی برد روشن باعث می شود با شارژ کشیدن باتری، انتقال جریان روی مدار ادامه یابد و کار بدتر و بدتر شود.
برای این که عمق فاجعه را متوجه شوید سعی کنید پایانه ی مثبت و منفی یک باتری را به یکدیگر متصل کنید.
در این حالت باتری شروع به داغ شدن می کند تا کاملا دشارژ شود و پس از دشارژ شدن، دیگر شارژ نخواهد شد! در واقع خرابی باتری در گوشی های آب خورده یکی از شایع ترین پیامدهای آب خوردگی گوشی ها است.
دیگر ماژول های گوشی هم از تماس با آب دچار مشکل میشوند که از آن جمله میتوان به پورت های شارژ، کابل های فلکس و دکمه های مکانیکی گوشی همانند دکمه پاور، دکمه ولوم، دکمه هوم و … اشاره کرد..
مشکل دومی که برای گوشی آب خورده پیش میآید، گم شدن مسیرها روی مادربورد است.
در واقع پس از آب خوردگی گوشی، دیگر قادر به پیدا کردن مسیر درست روی بورد نخواهید بود. آب پس از ورود به بورد، شروع به تبخیر شدن می کند و بدنه گوشی هم خشک میشود.
آن چیزی که پس از یک روز از سقوط گوشی به درون آب دیده میشود، یک گوشی خشک است که اگر بخواهیم میتوانیم آن را روشن کنیم؛ اما حقیقت در پس این ماجرا پنهان است.
پس از آب خوردگی گوشی، تمام اتفاقات بد درون بورد گوشی به وقوع میپیوندند و به همین دلیل هم میگوییم از روشن کردن و زدن گوشی آب خورده به شارژر اکیدا خودداری کنید و آن را خیلی سریع به مراکز تعمیرات موبایل بفرستید.
همواره قطرات ریزی از آب نفوذ کرده به بورد روی آن باقی میماند و یا با روشن شدن بورد و ایجاد حرارات شروع به تبخیر و نشستن روی دیگر بلوک های مادربورد میکند.
شستن بورد آب خورده هم برای پاکسازی مادربورد از قطرات و بخارات باقی مانده روی آن صورت میگیرد.
یکی از مهم ترین مکان های آسیب پذیر در آب خوردگی روی بورد گوشی ها کانکتور سنسورهای گوشی همانند کانکتور سنسور مجاورت است.
آن چه صاحبان گوشیهای آب خورده بایستی بدانند و انجام دهند.
موبایلی که به هر دلیلی خیس و به اصطلاح آب خورده شده ولی هنوز روشن است و کار میکند، مانند بیماری است که در دوران نهفته ی بیماری خود به سر میبرد و هر لحظه باید منتظر بروز علایم خرابی روی آن باشید.
سطح و عمق خرابی در گوشی های آب خورده میتواند از کم تا بسیار زیاد متنوع باشد؛ اما در کل باید بدانید که برای نجات یک گوشی آب خورده تنها 2 یا 3 روز فرصت دارید و باید گوشی را در اسرع وقت به مراکز تعمیرات موبایل بفرستید.
شما به عنوان صاحب گوشی میتوانید نقش بسیار مهمی در تعمیرپذیری گوشی آب خورده خود بازی کنید. در ادامه لیستی از بایدها و نبایدها در مورد گوشی آب خورده را خواهید دید.
گوشی آب خورده را فورا و بدون معطلی خاموش کنید.
اکتریسیته و آب دشمن یکدیگر هستند. به محض آن که گوشی درون آب افتاد، آن را از آب بیرون آورید و بلافاصله خاموشش کنید و به هیچ عنوان سعی نکنید که آن را دستکاری کنید.
آب می تواند به گوشی صدمه بزند و در صورتی که گوشی روشن باشد میزان و عمق این صدمه بسیار بیشتر خواهد شد. پس اولین قدم این است که گوشی را خاموش کنید و سعی کنید با استفاده از یک وسیله ی مکنده آب درون گوشی را خارج کنید.
استفاده از سشوار برای خشک کردن گوشی کار بسیار اشتباهی است. سشوار به دو دلیل به گوشی شما صدمه ی بیشتری وارد می کند:
اول اینکه به دلیل دمندگی آب را به نقاطی روی بورد گوشی که خشک مانده است، میرساند و میزان آسیب را بسیار بیشتر از قبل میکند.
برای مثال فرض کنید که پس از افتادن گوشی به درون آب و بیرون آوردن آن، آب تنها در بلوک وای فای و یا کپسول گوشی باقی مانده باشد و تنها باعث صدمه به این بخش گوشی شود؛
اما شما با گرفتن سشوار این آب را به دیگر بلوک های نزدیک به آی سی های مهم و اصلی گوشی میرسانید و صدمه به گوشی چندین برابر خواهد شد.
دلیل دوم این که با گرفتن باد گرم سشوار به پشت گوشی برای طولانی مدت، مادربورد و قطعات الکترونیکی گوشی دچار آسیب های جدی خواهند شد.
گوشی آب خورده را به هیچ عنوان به شارژ نزنید!
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که کاربران تلفن های همراه هنگام آب خوردگی گوشی انجام می دهند اتصال گوشی به شارژر است.
به هیچ عنوان نباید گوشی آب خورده را به شارژر متصل کنید؛ چرا که پس از آب خوردگی، گوشی به دلیل اتصالی دِشارژ می شود.
با اتصال گوشی به شارژر جریان وارد دستگاه میشود و این جریان بلاخره در جایی روی مسیر صفر میشود و در این صورت آسیب دیدن مدار اصلی گوشی حتمی خواهد بود و همین دلیل کافی است که گوشی خاموش شود!
به همین دلیل در بسیاری از مراجعات میبینیم که گوشی به دلیل آب خوردگی خاموش نشده است و دلیل اصلی خاموش شدن گوشی، شارژ شدن آن پس از آب خوردگی است.
دلیل این موضوع هم این است که اتصال گوشی به شارژر باعث ایجاد حرارت (نوعی از مقاومت به صورت طبیعی در تمامی مواد وجود دارد که تحت عنوان مقاومت حرارتی شناخته می شود) در قطعات روی بورد میشود و این حرارت مخصوصا در اطراف سلف ها باعث تبخیر شدن رطوبت نفوذی به درون بورد میشود.
همین بخارات بار دیگر توسط دیگر قطعات بورد جذب میشود و از جایی به جای دیگر بورد منتقل میشود چرا که راه فراری ندارد.
به دلیل آن که تولید حرارت در مسیر اصلی روی بورد بیشتر است، تبخیر و بازجذب رطوبت در این مسیر بیشتر از سایر مسیرهای روی مادربورد گوشی است و احتمال صدمه به قطعات روی مسیر اصلی حتمی میشود.
شما با اتصال گوشی آب خورده به شارژر، تعداد قطعات درگیر را افزایش داده و در نهایت باعث خاموشی گوشیتان می شوید.
مسیر اصلی در گوشی هر قطعه ای روی بورد است که به پایانه ی مثبت کانکتور باتری متصل باشد، چرا که خروج جریان برای شارش در مدار، از این پایانه ی باتری صورت میگیرد.
گوشی را با هوای فشرده خشک کنید.
نکته ی بسیار مهمی که در مورد گوشی های آب خورده وجود دارد، این است که هر لحظه که از آب خوردن گوشی بگذرد، بخش جدیدی از گوشی و مادر بورد آن دچار مشکل میشود.
می توانید گوشی خود را با استفاده از یک وسیله ی کشنده ی هوا مثل جاروبرقی خشک کنید.
سعی کنید که جاروبرقی را به سمت سوراخ های گوشی مثل محل سیم کارت، جک هدفون و سوکت شارژ آن بگیرید.
این کار را برای طولانی مدت ادامه ندهید؛ چرا که ممکن است باعث کنده شدن اجزای روی بورد شوید و از این طریق به گوشی صدمه بزنید.
اگر باتری گوشی قابل جداشدن است، آن را بیرون بیاورید و با استفاده از جاروبرقی رطوبت گوشی را بکشید.
گوشی را درون کیسه برنج قرار دهید.
یکی از دلایلی که ممکن است گوشی آب خورده کار نکند، دِشارژ شدن کلی باتری به دلیل اتصال کوتاه های متعدد روی مسیرهای مادربورد و جلوگیری از دشارژ شدن مجدد آن است.
به همین دلیل است که می گوییم گوشی آب خورده را درون برنج خشک بگذارید؛ چرا که برنج خشک رطوبت را به خود جذب می کند.
گوشی خود را درون برنج بگذارید و بعد از یک روز آن را خارج کنید. می توانید گوشی را درون ماده سیلیکونی که در محلی گرم قرار داده شده است، نیز بگذارید تا رطوبت آن کشیده شود.
بهترین محل برای قرار دادن کیسه برنج و یا ماده سیلیکون بالای یخچال و یا فریزر است؛ چرا که هوای گرم به دلیل سبک تر بودن به سمت بالای آشپرخانه حرکت می کند و بالای فریزر به همین دلیل گرم تر از بقیه مکان های آشپزخانه است.
گوشی را درون فریزر قرار دهید.
پس از خارج کردن گوشی از درون کیسه ی برنج باید آن را درون فریزر قرار دهید.
اول از همه مطمئن شوید که باتری گوشی را خارج کرده باشید. این مورد تنها در مورد گوشی هایی که باتری قابل جابه جایی دارند، کارگر است.
گوشی را برای 30 دقیقه درون فریزر قرار دهید و سپس از آن خارج سازید.
به طور کلی مولفه های الکترونیکی زمانی که سرد شوند بهتر کار میکنند اما صفحه نمایش در این مورد استثنا است و برای اینکه ال سی دی موبایلتان آسیب نبیند گوشی را داخل نایلون گذاشته و سپس آنرا داخل فریزر بگذارید.
منطقی که پشت این کار نهفته است، این است که آب نفوذ کرده در بورد، یخ میزند و همین هم باعث میشود که گوشی درست کار کند.
باید دقت کنید که بهترین کار این است که پس از خاموش کردن گوشی و طی کردن این مراحل گوشی را به تعمیرات موبایل بسپارید؛ چرا که اولا زمانی که برای تعمیرپذیری گوشی در اختیار دارید، بسیار اندک است و دوما روش های تعمیرات گوشی های آب خورده ترفندها و ظرافت های خاص خود را دارد که تنها افراد ماهر و مجرب از پس آن برخواهند آمد و در صورت عدم توجه به آنها ممکن است گوشی برای همیشه خاموش شود.
از منظر تعمیرات موبایل، دو نوع آسیب در اثر آب خوردگی گوشی حادث میشود که عبارتند از:
آب خوردگی مدار اصلی: اولین آنها آب خوردگی مدار اصلی گوشی است که در آن کل لاجیک بورد گوشی تحت الشعاع آب و یون های آن قرار میگیرد. این نوع آب خوردگی گوشی، باعث خاموشی آنی و یا آتی تلفن همراه میشود.
آب خوردگی موضعی: در این نوع آب خوردگی مداری که به VCC Main متصل است(مسیر اصلی)، دچار آسیب نمیشود. این نوع از آب خوردگی باعث خاموشی گوشی نخواهد شد و تنها بلوک های درگیر را دچار مشکل خواهد کرد. برای مثال بلوک بلوتوث از کار میافتد و یا بلوک دوربین دچار مشکل میشود.
به طور کلی گوشی های آب خوردهای که به دست تعمیرکاران سخت افزار میرسند، با استفاده از این گام ها و ترفندها تعمیر میشوند.
گام اول: تعیین زمانی که از آب خوردگی گوشی میگذرد؟
خیلی مهم است که تعمیرکار بداند چه مدتی است که از آب خوردگی گوشی گذشته است؟
اگر مدت زمان زیادی از آب خوردگی گوشی میگذرد و آی سی های گوشی چسبی نیستند، با احتمال بهتری میتوان در مورد درست شدن گوشی مطمئن بود؛ چرا که با احتمال بالایی میتوان آی سی هایی را که پایه های آن روی بورد دچار خوردگی و یا سولفاته شده اند، تعویض کرد.
برای مثال در صورت آب خوردگی گوشی N95 نوکیا که آی سی چسبی ندارد، حتی اگر ماه ها از آب خوردگی گذشته باشد می توان آن را به راحتی تعمیر کرد.
در این حالت به دلیل راحتی در بلند کردن و تعویض آی سی ها، عیب یابی مسیرهای اتصال کوتاه شده و تعویض قطعات بورد در هر دو طرف آن آسان است.
از همین رو آب خوردگی در این مدل از گوشی ها به راحتی قابل تعمیر است. در مورد گوشی های با آی سی چسبی مشکل سختی تعویض آی سی وجود دارد، اما همانطور که بالاتر هم گفتیم روند خراب شدن گوشی به دلیل عایق بودن پایه های آی سی کمی کندتر است.
چسبی بودن آی سی های یک گوشی یک شمشیر دولبه است به این معنی که به دلیل چسبی بودن آی سی زمان تاثیر آب روی خرابی بورد طولانی تر میشود و به همین دلیل کاربر شروع به استفاده عادی از گوشی میکند و رفته رفته آی سی ها و قطعات روی بورد (خازن، مقاومت، سلف و …) شروع به سولفاته شدن میکند و کلیه مسیرهای روی بورد از بین میرود و یا اتصال کوتاه میشوند.
در این حالت گوشی دچار یک مرگ تدریجی خواهد شد و پس از خاموش شدن امیدی به درست شدن آن نخواهد بود.
علت این مساله هم این است که در گوشی های با آی سی چسبی نمی توان پایه های آی سی را به راحتی بلند کرد و زیر آنها را شست و رطوبت نفوذ کرده به بورد، رفته رفته قطعات را از بین خواهد بورد.
به طور کلی تعمیرات آب خوردگی گوشی در تلفن های همراه با آی سی چسبی سخت تر از غیرچسبی ها است چرا که هیت گرفتن روی بوردی که آی سی های آن چسبی است باعث بیرون زدن قلع از زیر آی سی ها میشود .
از طرفی دیگر حرارتی که برای جداسازی آی سی روی آن گرفته میشود باعث صدمه به ساختار بورد خواهد شد.
مساله ی دیگر که در مورد تعمیر گوشی های اب خورده با آی سی چسبی وجود دارد این است که برداشتن آی سی ها برای تعویض به دلیل چسب داشتن پایه ها سخت و ریسکی است.
گام دوم: بررسی سنسورهای آب خوردگی گوشی
تمام گوشی های موبایل سنسورهایی دارند که برای تشخیص آب خوردگی روی آنها تعبیه شده است.
هدف این سنسورها مشخص کردن این حقیقت است که آیا آب وارد شده به گوشی با لاجیک بورد آن تماس پیدا کرده است یا خیر؟
سنسورهای تشخیص آب خوردگی در بیشتر گوشی ها شبیه به هم هستند با این حال میتوانید در شکل زیر سنسور آب خوردگی گوشی iPhone 6 از خانواده ی اپل را مشاهده کنید.
سنسورهای تشخیص آب خوردگی در گوشی های آیفون پدهای چسبی کوچکی به رنگ سفید هستند که به محض آن که سطح رطوبت نفوذی به درون گوشی زیاد و ریسک خرابی بورد در سطح خطرناکی باشد، به رنگ قرمز و یا صورتی در می آید.
این سنسورها به متخصصان تعمیرات موبایل کمک میکند که سطح آب خوردگی گوشی را متوجه شوند. در شکل زیر می توانید سنسور آب خوردگی بالای مادربورد آیفون 6 را ببینید.
در تصویر اول رنگ سنسور به کلی قرمز شده است و نشان از آب خوردگی شدید گوشی است و اما در تصویر دوم رنگ سنسور سفید است و به این معنی است که گوشی آب خوردگی ندارد.
آیفون 6 دارای 3 شاخص آب خوردگی است. یکی از این شاخص ها درون خشاب سیم قرار گرفته است، دیگری روی لاجیک بورد گوشی و سومی هم در پشت صفحه ال سی دی است.
دو تا سنسور آخری را تنها زمانی می توانید ببینید که قطعات گوشی را از هم جدا کرده باشید و اصطلاحا گوشی باز شده باشد.
سنسورهای داخلی تشخیص آب خوردگی گوشی، روی لاجیک بورد گوشی هستند و اگر رنگ آنها به قرمز و یا صورتی تغییر رنگ داده باشد، می توانیم بفهمیم که مدت زیادی از آب خوردگی گوشی میگذرد.
روش دیگر برای فهم آب خوردگی گوشی دیدن بورد زیر لوپ و تشخیص محل های سولفاته شدن بورد است.
گام دوم:تخمین مقدار یونهای آبی که باعث صدمه به گوشی شده است!
در مرحله ی بعدی از مشتری علت آب خوردگی و نوع آبی را که گوشی با آن صدمه دیده است، سوال می کنیم تا ببینیم میزان یون موجود در آب به چه اندازه بوده است؟
از روی پاسخ مشتری میتوان زمان تخمینی آشکار شدن صدمه روی گوشی و بورد آن را حدس زد.
آب دریا به دلیل دارا بودن املاح و یونهای بیشتر در مدت کوتاه تر صدمه ی بیشتری به گوشی وارد میسازد، این در حالی است آب لوله کشی شهر چنین صدمه ای را به گوشی وارد نخواهد ساخت.
تعمیرکاران حرفه ای از پذیرفتن گوشی هایی که در آب دریا سقوط کردهاند و مدت زیادی از آب خوردگی آنها میگذرد، اجتناب می کنند چرا که ریسک خاموشی گوشی در این حالت بسیار بالا است و اگر هم بتوان گوشی را درست کرد، پس از مدتی پایه های دیگر سولفاته و خورده میشود و کاربر بازهم با مشکل مواجه خواهد شد.
گام سوم: تعیین محل آسیب دیده روی برد
پس از دریافت گوشی آب خورده، آن را باز میکنند و با دقت برد را بررسی میکنند تا ببینند کدام مسیرها و قطعات روی بورد سولفاته شدهاند. تمامی گوشی های آب خورده بورد سولفاته شده دارند، مگر آن که گوشی تا دو روز پس از آب خوردگی برای تعمیرات آورده شود.
پس از گذشت 2 الی سه روز از آب خوردگی گوشی، حتی اگر آن را درون برنج و فریزر هم قرار داده باشید، بوردتان سولفاته خواهد شد.
همانطور که در شکل مشاهده میکنید، سولفاته شدن برد و قطعات آن به صورت ظهور المان های کپک مانند روی بورد است.
تمامی قطعات سولفاته شده روی برد گوشی، مستعد خرابی هستند و باید برای جلوگیری از آسیب های بعدی با روش هایی خاص شسته شوند.
گام چهارم: شستن بورد با تینر فوری و یا بنزین و مسواک زبر
پس از تعیین محل آسیب دیده با آب، باید بخش سولفاته شده را با استفاده از بنزین ترجیحا سوپر و یا با تینر فوری بیات 10000 و 20000 شست. تینر فوری به دلیل درصد خلوص مناسب استون و سرعت بالای تبخیر بهترین گزینه برای شستن بورد سولفاته است.
یکی از نشانه های تینر مرغوب برای شستن بورد آن است که با ریختن آن روی دست، دست سرد شود و تینر به سرعت تبخیر شود و از طرفی هم ترکیبات ساخت آن طوری باشد که خیلی بو نداشته باشد.
مسواکی که برای شستن برد استفاده میکنید باید دندانه های زبر داشته باشد تا تمام سولفات روی برد را جدا کند. برای این منظور از برس های تمیز کردن اجاق های گاز استفاده نکنید و تنها برس های مسواک های عادی را کمی کوتاه کنید تا زبری آن مناسب شود.
گام پنجم:شستن برد با مایع اولتراسونیک
با استفاده از تست ارتعاش در دستگاه و با مایع اولترا سونیک میتوان آی سی ها و قطعات با اتصالات شل (Loose Connection) را تشخیص داد و سولفاته های زیر آی سی ها را شست.
سولفاته های روی برد را میتوان با استفاده از لوپ دید و گاهی هم با چشم غیرمسلح دیده میشوند. بعد از خارج کردن بورد از داخل دستگاه و شستن با اولتراسونیک میبایست آن را با استفاده از پمپ باد و فشارهوا خشک کرد.
هشدار: نکتهی بسیار مهمی که در مورد شستن بورد با استفاده از مایع اولتراسونیک وجود دارد این است که نباید مدت زمانی که از آب خوردگی گوشی میگذرد، طولانی باشد.
در صورتی که مدت زمان زیادی از آب خوردگی گوشی میگذرد، اقدام به شستن بورد با اولتراسونیک نکنید؛ چرا که در این صورت بسیاری از قطعات با اتصال شلِ روی بورد که شامل خازن، مقاومت و سلف است داخل مایع ریخته میشوند و صدمه جبران ناپذیر به برد وارد میشود.
خوب است بدانید که بازنصب خازن، مقاومت وسلف روی بورد کاری بسیار سخت و دشوار است. در بسیاری موارد دیده شده است که گوشی سالم پس از شسته شدن با مایع اولتراسونیک، خاموش شده و دیگر هم درست نشده است.
در نتیجه قبل از شستن برد با مایع اولتراسونیک از اینکه مدت کمی از آب خوردگی گوشی می گذرد اطمینان حاصل نمایید.
هشدار: نکته مهم دیگر که باید هنگام شستن برد با اولتراسونیک با آن دقت شود این است که اگر مولفه ای مانند دوربین و یا میکروفون روی برد گوشی است باید قبل از شستن بورد آن را خارج سازید چرا که این مایع می تواند به این مولفه ها آسیب جدی وارد سازد.
به طور کلی قبل از شستن برد گوشی با مایع اولتراسونیک، باید تمامی قطعات حساس به رطوبت از جمله ال سی دی لحیمی و … خارج شود.
گام ششم: خارج کردن قطعات آسیب دیده از مدار
در این مرحله هر کدام از قطعاتی که حدس زده می شود دچار آسیب شدید شده است، از مدار خارج میشود. شدت آسیب به هر قطعه بر اثر آب خوردگی را میتوان از روی حجم سولفات اطراف قطعه متوجه شد.
البته بسیاری از تعمیرکاران تازه کار نسبت به نکته های پنهان در عیب یابی قطعات آگاهی ندارند. یکی از مهم ترین نکاتی که در این زمینه وجود دارد شناسایی بلوک درگیر است.
اگر تعمیرکاران ببینند که در یک بلوک تعداد زیادی از خازن ها و مقاومت ها اتصال کوتاه شده اند باید به خراب بودن آی سی آن بلوک شک کنند.
این در صورتی است که اگر تنها یک یا دو قطعه در مدار اتصال کوتاه شده باشد، احتمال خرابی همان قطعات بالا است.
اگر پس از تست قطعات با مولتی متر دیدید که تعداد قطعات درگیر بسیار زیاد هستند، تک به تک قطعات را برندارید و ابتدا آی سی ای که آن بلوک را پاور میکند، تعویض کنید. قبلا هم گفتیم که تعویض قطعات روی برد کار سخت و زمان بری است.
گام هفتم: جریان و اهم گیری تمامی بلوک ها برای تشخیص خرابی
اگر پس از بررسی قطعات سولفاته شده و تعویض آنها مشکل گوشی حل نشد، باید تک به تک بلوک های گوشی را با شروع از VCC main (پایانه ی مثبت کانکتور باتری) با استفاده از مولتی متر ولتاژ گیری و اهم گیری کنیم تا بلوک درگیر مشخص شود و عملیات تعمیر را روی آن بلوک آغاز کنیم.
یکی از مهم ترین و جدی ترین آسیب ها به گوشی های هوشمند مربوط به آب خوردگی گوشی ها است.
آب خوردگی گوشی اولا باعث ایجاد اتصال کوتاه روی مسیرهای مادربورد و خاموشی آن می شود و دوما باعث از بین رفتن مسیرها روی برد خواهد شد.
گوشی آب خورده را به هیچ عنوان نباید روشن کرد و یا به شارژر متصل نمود؛ چرا که با این کار شدت صدمه چندین برابر خواهد شد.
کارهایی که هیچوقت نباید انجام دهید!
اگر گوشی شما با آب در تماس شد یک سری از کارها نباید به هیچ عنوان انجام شوند! انجام دادن این کارها میتواند شانس نجات و تعمیر گوشی آب خورده شما را به حداقل برساند. کارهایی که نباید در این شرایط انجام شوند به شرح زیر هستند:
- گوشی را روشن نکنید!
- دکمه های فیزیکی گوشی را فشار ندهید!
- گوشی را برای خارج کردن آب از درون آن تکان ندهید و تا حد امکان صاف و بدون حرکت نگه دارید.
- در مجاری مختلف روی گوشی فوت نکنید.
- آرامش خود را از دست ندهید.
با در نظر گرفتن موارد فوق میتوانید خیلی راحت تر و بهتر با گوشی آب خورده و شرایط ایجاد شده مقابله کنید.
سوالات متداول تعمیر گوشی آب خورده
1- چگونه گوشی آب خورده را خشک کنم؟
گوشی آب خورده و باتری آن را با استفاده از یک حوله کاغذی، خشک کنید. پس از خشک کردن، تلفن و باتری را به مدت 48 تا 72 ساعت در یک کیسه برنج خشک غوطه ور کنید و یا آن را لای بسته های کوچک ژل سیلیکا قرار دهید طوریکه تمام گوشی با ژل سیلیکا پوشانده شود و رطوبت باقی مانده در گوشی را به خود جذب کند.
2- در صورت آب خوردگی گوشی، چه کاری باید انجام بدهم؟
اگر تلفن شما خیس شد چه کاری باید انجام دهید؟
- بلافاصله آن را از آب خارج کنید.
- گوشی را خاموش کنید.
- باتری را خارج کنید (در صورت امکان)
- کارت های سیم و حافظه و سایر لوازم جانبی را از آن خارج کنید.
- آن را درون یک کیسه برنج و یا مواد جاذب الرطوبه قرار دهید.
- گوشی را روشن نکنید و هرچه سریعتر اقدام به تعمیر آن کنید.
3- نشانه های آسیب ناشی از آب خوردگی گوشی چیست؟
علائم آسیب ناشی از آب خوردگی گوشی های اندروید معمولا در پشت باتری مشاهده میشود. باتری را چک کنید و یک پچ سفید کوچک با الگوی مایل به قرمز و یا یک پچ صورتی رنگ بر روی آن را پیدا کنید.
اگر پج تلفن شما هنوز هم سفید رنگ و با الگوی مایل به قرمز است، هیچ آسیبی ناشی از از آب خوردگی به آن وارد نشده است. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که امکان برداشتن باتری توسط کاربر در همه تلفن های اندرویدی وجود ندارد (گوشی های اندرویدی جدید مجهز به باتری های غیر قابل تعویض هستند).
4-چگونه آب و رطوبت را پورت شارژر گوشی خود خارج کنم؟
به طور طبیعی آب در حدود 1 تا 2 ساعت از پورت شارژ تبخیر میشود. اگر مایعی به غیر از آب شیرین وارد پورت شارژ شود، باید ابتدا با دستمال کمی خیس پورت شارژ را تمیز کنید تا ناخالصی ها خارج شود سپس آن را کاملاً خشک کنید و بگذارید آب داخل پورت تبخیر شود.
5- آیا اگر گوشی آب خورده باشد می توانم آن را تعمیر کنم؟
در صورتی که پس از خشک کردن رطوبت و خشک کردن کامل آن بوسیله روش های رایج (مانند قرار دادن در کیسه برنج) گوشی روشن نمیشود، گوشی آب خورده خود را به تعمیرگاه معتبر ببرید. این کار هر چند که با صرف هزینه همراه است اما چاره ای نیست. کارشناسان تعمیر ما این مشکل را به صورت تخصصی رفع خواهند کرد.
6- اگر آیفون من در آب افتاد چه کاری باید انجام دهم؟
فوراً آن را خاموش کنید. آیفون را از محافظ خود خارج کنید تا مطمئن شوید که بدنه کاملاً خشک است.
آب داخل پورت و سوراخ های دیگر مثل جک هدفون و شکاف سیم کارت را خارج کنید.
سیم کارت خود را بردارید.
با استفاده از روش های معمول خشک کردن (مانند قرار دادن در کیسه برنج و استفاده از ژل سیلیکا) آیفون را خشک کنید و سپس اقدام به تعمیر گوشی خود کنید.
7- چه مدت طول میکشد تا آیفون آب خورده خشک شود؟
48 ساعت
استفاده از بسته های ژل سیلیکا برای خشک کردن آیفون آب خورده نسبت به قرار دادن آن در کیسه برنج به مراتب موثرتر و تمیزتر است. آیفون آب خورده خود را خشک کنید و به مدت حداقل 48 ساعت لای بسته ژل قرار بدهید تا کاملاً خشک شود.
8- آیا آیفون میتواند در برابر آسیب ناشی از آب خوردگی دوام بیاورد؟
از آیفون 7 به بعد، تمام آیفون های جدید دارای استاندارد IP67 با حداقل مقاومت در برابر آب ساخته شدهاند. طبق این استاندارد، آیفون باید هنگام افتادن در آب در عمق یک متری به مدت 30 دقیقه، دوام بیاورد و آسیب نبیند.آیفونهای XS و XS Max از استاندارد IP68 پشتیبانی میکنند و تا عمق دو متر و به مدت 30 دقیقه در برابر نفوذ آب مقاوم هستند و ضد آب نیستند.
9- از کجا بدانم آیفون آب خورده من آسیب دیده است؟
میتوانید با جدا کردن سینی سیم و جستجوی رنگ قرمز در داخل شکاف سیم کارت ، بگویید که آیا آیفون شما آسیب آب دیده است یا خیر. اگر قرمز باشد، این بدان معناست که شاخص تماس با مایع (LCI) فعال شده است و آسیب ناشی از آب خوردگی حتمی است. اگر آسیب ندیده باشد، این شاخص باید به رنگ سفید یا نقره ای دیده شود.
10- چگونه می توان آب را از پورت شارژر آیفون خود خارج کرد؟
آیفون خود را با یک پارچه جاذب رطوبت پاک کنید. گوشه نازک پارچه جاذب را در اطراف یک خلال دندان یا پین بپیچید، از این روش برای خشک کردن رطوبت و آب موجود در پورت شارژ ، جک هدفون و سینی سیم کارت استفاده کنید. تلفن خود را در جای خشک بگذارید و تا زمانی که امکان دارد بگذارید بدون روشن کردن با هوای آزاد خشک شود.
11- اگر گوشی آب خورده باشد می توانم آن را خاموش کنم؟
اگر گوشی تان داخل آب افتاد، اولین کاری که باید انجام دهید این است که آن را خاموش کنید، حتی اگر به نظر می رسد کار میکند، تا از هر گونه اتصال کوتاه جلوگیری شود پس از خاموش کردن آن را خشک کنید و تلفن و باتری خود را به مدت 48-72 ساعت درون یک کیسه برنج خشک یا بسته ژل سیلیکا بگذارید تا رطوبت باقی مانده را به خود جذب کند.
12-هزینه تعمیر گوشی آب خورده سامسونگ چقدر است؟
گاهی اوقات تعمیر گوشی آب خورده بسیار پر هزینه است زیرا قطعات زیادی دچار آسیب شده اند. معمولا تعمیر گوشی آیفون آب خورده، کمی پر هزینه است. از آنجایی که باتری گوشی های آیفون از گوشی جدا نمیشوند و نمیتوان باتری را جدا کرد، تا زمانی که گوشی را به تعمیرگاه برسانید، آب بیشترین اثر را روی دیگر قطعات می گذارد.
معمولا افراد باز هم با یک راه حل اشتباه قصد حل این مشکل را دارند. شاید با استفاده از سشوار قسمت هایی از گوشی خشک شود و آیفونتان روشن شود اما بعد از مدتی قسمت هایی از گوشی از کار میافتد.
دلیل از کار افتادگی قطعات مختلف، فرسودگی و پوسیدگی آن ها به دلیل رطوبت جا مانده است. به همین دلیل توصیه می شود حتما از متخصصان کمک بگیرید.
هزینه تعمیر گوشی آب خورده سامسونگ معمولا کمتر از گوشی های دیگر است. تا وقتی که قطعات آسیب دیده به صورت کامل شناسایی نشوند، نمی توان در مورد هزینه ای که باید پرداخت کنید، نظر داد.
منابع : kookmobile – mobilekomak –